Om företaget
Tovat konstverk i ull

Sagan om skräddaren som blev kär i ull

Den enskilda näringsverksamheten Skräddare Sofia drivs sedan 2010 av Sofia Westling. Sofia är utbildad herr- och klänningsskräddare och på sin fritid har hon ägnat sig åt många olika tekniker inom textilt hantverk.


Från början var företaget endast ett skrädderi, som erbjöd både nysömnad och ändring av kläder. Under föräldraledigheten 2019-2020 växte drömmen att få göra något mer konstnärligt inom textilt hantverk och därför började Sofia att tova ull. Sommaren 2020 var två vänner på besök och såg då att Sofia tovade. En av vännerna sa att hon hade tänkt på att man skulle kunna tova begravningsurnor.Tanken landade hos Sofia och sedan dess har hon utvecklat affärsidén.Ull-urnorna blev godkända av SBT den 25 oktober 2021.


Under vinterhalvåret 2022-2023 gjorde Skräddare Sofia ett stort utvecklingsarbete. Målsättningen var att utveckla ull-urnorna, så att de skulle bli i ännu bättre kvalitet samtidigt som arbetstiden skulle kunna minskas. Det var viktigt för Sofia att behålla den hantverksmässiga tillverkningen, småskaligheten och miljöhänsynen. Detta utvecklingsarbete har omfattat tester av olika typer av ull samt justeringar av arbetsmetoden.


I slutet av mars 2023 var utvecklingsarbetet i hamn. Ull-urnorna har fortfarande samma mått och design samt klarar alla belastningstester ännu bättre än tidigare. Den stora skillnaden är att urnorna numera tovas av svensk finull från finullsfår istället för den blandull som användes tidigare. Finullen köps in från företag som är specialiserade på att samla in och bereda svensk ull i Sverige. Under en övergångsperiod kommer Skräddare Sofia att sälja urnor både i blandull och finull.


Parallellt med ull-urnorna håller Skräddare Sofia på att utveckla andra tovade föremål samt även konstverk i ull. Tovning är troligen en av de äldsta teknikerna för att sammanfoga ull, men Sofia tror att vi bara har snuddat på ytan av vad som är möjligt att göra med tovningsteknik. Sofias dröm är att utveckla tovning till mästarnivå och se vad som är möjligt att skapa genom tovning av ull.


Varje enskild urna, föremål och konstverk tillverkas för hand på ett hantverksmässigt sätt och av den anledningen är ingen av dem riktigt lik de andra.


Vid sidan av tovningen tar Skräddare Sofia även emot skrädderi-uppdrag, så som ändring och lagning av kläder.

Skräddare Sofia tovar en ull-urna.